Spania – a doua casă pentru români

În data de 25 noiembrie 2018, echipa ADER a fost prezentă în Madrid, Spania.
Spania pare pentru români a doua casă. Românii sunt cei mai numeroși angajati străini din Spania.

Conducerea Filialei Partidului ADER din Spania a organizat o întâlnire foarte importantă la care au participat românii rezidenți în Spania. Din partea conducerii Partidului ADER a fost prezent Președintele Neculai Onțanu, vicepreședinții – Prof.univ.dr. Gheorghe Onțanu, coordonatorul departamentului pentru agricultură, Mariana Georgescu coordonatorul departamentului pentru relații internaționale și Florin Tătaru, președintele organizaților Partidului ADER din străinătate.
În Spania viața nu mai este ca în urmă 10 ani și totuși romanii rămân în această țară, își deschid afaceri pentru că statul îi ajuta pe întreprinzatori. Peste 80 de mii de românii lucrează legal în agricultură, în turism și un număr foarte important în construcții, un sector marcat de revitalizare. Potrivit datelor oficiale, numărul total al românilor din Spania este de aproximativ 1.000.000, făcând din comunitatea românească cea mai largă minoritate din Spania.
Spre surprinderea multora, chiar şi după ce Spania, în urmă cu câţiva ani, a fost lovită puternic de criza economică, numărul imigranţilor români a continuat să crească iar comunitatea a rămas stabilă. Românii noștri prezenți la întâlnire ne-au spus că, deși își doresc foarte mult întoarcerea acasă, instabilitatea locurilor de muncă din România și faptul că salariile sunt mult mai mici decât cele din Europa de Vest îi oprește să ia o astfel de hotărâre. Oamenii locuiesc în Spania cu familiile lor, copiii merg la şcolile de aici iar dacă situaţia lor nu se înrăutăţeşte, îşi vor petrece tot restul vieţii active în Spania și se vor întoarce acasă la vârta pensionării. Chiar mai mult, ei sunt un sprijin pentru rudele și parinții lor rămași în România, cărora le trimit bani pentru traiul zilnic.
În discuțile purtate, rezidenții noștri au transmis un lucru foarte important pentru buna integrare a românilor care doresc sâ vină în Spania: să învețe cât mai repede limba, ei dar și copiii lor. Numai așa nu se vor simți străini și nu vor fi tratați ca străini. Spania este o țară mare, civilizată, primitoare, prietenoasă, multiculturală, multireligioasă. Oamenii ne-au spus că aici în Spania te simți mult mai respectat, ca simplu cetățean, decât acasă în România.
Spania nu este totuși un paradis pentru conaționalii noștri. Ei au plecat din România din lipsa unui loc de muncă necesar pentru ași întreține familia.
În cadrul întâlnirii, românii din Spania prezenți la întâlnire au adresat Guvernului României o serie de doleanțe dintre care:
– solicită crearea unui fond minimal de solidaritate pentru repatrierea morților în România;
– doresc implicarea autoritatilor române pentru înlesnirea cesionării de către Statul Spaniol, de parcele de teren pentru a le folosi ca cimitire în zonele în care locuiesc foarte mulți români, unii dintre ei ne mai având pe nimeni în țară;
– susținerea românilor care se întorc în țară pentru a deschide o activitate economică.
Cu ocazia Conferinței a fost ales Biroul Executiv și conducerea Organizației Partidului ADER din Spania, domnul Sorin Orlando Zlotea fiind ales Președinte iar domnul Ilie Puia Secretar General, oameni care trăiesc și muncesc în Spania de peste 20 de ani. Felicitări !

Biroul de presă ADER

No Comments

Post A Comment