Partidul ADER este împotriva trimiterii de trupe în Ucraina și cere Președintelui Ilie Bolojan, având în vedere interimatul său în funcție, să nu angajeze România și să nu ia vreo hotărâre prin care să introducă țara într-un posibil război.
Partidul ADER a luat act, de mai mult timp, de preocupările la cel mai înalt nivel internațional privind încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina soldat cu sute de mii de morți și răniți și uriașe pierderi materiale. Partidul ADER consideră salutară inițiativa președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump care, încă din campania electorală s-a angajat public în oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina.
În această perioadă marile puteri, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană nu au ajuns încă la un acord, revendicând fiecare dintre ele de la Ucraina pretenții materiale semnificative în schimbul păcii. În acest context, Statele Unite ale Americii va ajunge la un acord cu Ucraina, acest lucru rezultând și din discuțiile președintelui Franței, Emanuel Macron în recenta vizită la Casa Albă. Deși au salutat vizita Președintelui Macron, marile agenții de presă nu s-au sfiit să arate că rezultatul nu a fost cel scontat.
„Macron obține platitudini de la Trump”, scrie Politico, „Trump și Macron afișează diferențe majore de opinie cu privire la Ucraina în ciuda aparențelor prietenoase”, notează Reuters, „Trump nu oferă garanții de securitate pentru Ucraina, iar Macron avertizează împotriva unui acord «slab»”, potrivit CNN. Le Monde consideră că întâlnirea a ilustrat distanța tot mai mare dintre Europa și SUA iar Macron nu a obținut niciun angajament în privința garanțiilor de securitate pentru Ucraina. Uniunea Europeană se vede într-un fel, deocamdată, exclusă de la împărțirea beneficiilor și recuperarea investițiilor de peste 130 miliarde de Euro în ajutoare financiare și armament.
Și Preşedintele Consiliului European, António Costa, a anunţat că a convocat pentru miercuri 26 februarie o întâlnire de urgență, o videoconferinţă cu liderii din statele membre UE unde preşedintele francez Emanuel Macron va oferi informaţii după întâlnirea sa de luni cu Donald Trump, de la Casa Albă.
Dezbaterile importante privind asigurarea unei păci trainice prin trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina au generat diverse reacții în rândul opiniei publice și a oficialilor din România și alte țări europene.
Partidul ADER constată că în România, discuțiile despre trimiterea de trupe în Ucraina au fost întâmpinate cu multe rezerve. Și alte țări precum Germania, Polonia și Spania împărtășesc această poziție.
În țările europene opiniile cetățenilor sunt multiple. Regatul Unit și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina, premierul britanic Keir Starmer declarând că este pregătit să trimită soldați dacă va fi necesar pentru a asigura securitatea Regatului Unit și a Europei.
Pe de altă parte, Polonia și Slovacia au anunțat că nu vor participa la o astfel de misiune în timp ce Germania consideră discuția prematură. Rusia a reacționat ferm la ideea trimiterii de trupe europene în Ucraina considerând a fi o „amenințare directă” prezența unor trupe ale unui stat membru NATO în Ucraina, chiar dacă acestea ar opera sub un alt steag.
O poziție tranșantă a avut-o profesorul universitar Dan Dungaciu care a subliniat că România trebuie să iasă urgent din sfera de influență a propriei „incompetențe” și „indecizii” strategice sugerând că țara ar trebui să adopte o poziție clară și bine definită în politica externă.
Partidul ADER consideră că o opțiune ar fi intensificarea sprijinului umanitar pentru Ucraina, fără implicarea directă a trupelor românești în conflict. De asemenea, România ar putea continua să susțină eforturile diplomatice menite să promoveze stabilitatea în regiune.
În concluzie, deși există discuții privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, atât opinia publică din România cât și pozițiile oficiale ale altor țări europene reflectă rezerve și preocupări legate de o astfel de acțiune.
România a participat sub diverse forme la misiuni de menținere a păcii în diferite țări ale lumii. Trupele românești au fost rareori implicate în conflicte directe în cadrul misiunilor de menținere a păcii dar au existat incidente notabile cum ar fi în Afganistan. România a avut pierderi în luptele cu talibanii, în special în atacuri cu dispozitive explozive improvizate. În total, peste 30 de militari români și-au pierdut viața în Afganistan.
Nici liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale nu au reușit să se pună de acord în cadrul ședinței pentru a merge cu o poziție comună la Cotroceni în această privință. Doar liderii PNL s-au pronunțat deja că sunt de acord cu trimiterea de către România de trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Partidul ADER este împotriva trimiterii de trupe în Ucraina și cere Președintelui Ilie Bolojan, având în vedere interimatul său în funcție, să nu angajeze România și să nu ia vreo hotărâre prin care să introducă țara într-un posibil război în care și-ar pierde viața nemeritat tinerii României.